Ψαραντώνης – Η ξεχωριστή μορφή της κρητικής μουσικής (βίντεο)

Ο Αντώνης Ξυλούρης ή Ψαραντώνης όπως τον ξέρουν οι περισσότεροι, γεννήθηκε στα Ανώγεια και είναι από τους πιο γνωστούς λυράρηδες της Κρήτης, με την φήμη του να έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο.

Είναι αδερφός του μεγάλου και αξέχαστου Νίκου Ξυλούρη, από τον οποίο έμαθε μουσική και αποτελεί από μόνος του μια ξεχωριστή μορφή της Κρήτης και της μουσικής της.

Η ιδιαίτερη χροιά της φωνής του καθώς και το προσωπικό του ύφος στο παίξιμο της λύρας, τον έκαναν μοναδικό στο είδος του.

Ο πρώτος δίσκος του Ψαραντώνη ηχογραφήθηκε το 1964 και μέχρι σήμερα έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα πολλές φορές σε φεστιβάλ του εξωτερικού κερδίζοντας πάντα διθυραμβικές κριτικές.

Το 2005 παίζει για τα 20 χρόνια του World Music Institute στο Town Hall της Νέας Υόρκης, το 2007 στο φεστιβάλ ροκ μουσικής “All tomorrow’s Parties” στο Μάινχεντ της Αγγλίας, η πρώτη ελληνική συμμετοχή σε αυτό το φεστιβάλ, και το 2009 για δεύτερη φορά στο ίδιο φεστιβάλ στο Σίδνεϊ και στη Μελβούρνη της Αυστραλίας.

Στο ενεργητικό του έχει πλούσια δισκογραφία και η λύρα του εκτίθεται στο “The World’s first Global Musical Instrument Museum” στο Φοίνιξ της Αριζόνα των ΗΠΑ, όπου και προβάλλεται video με τον ίδιο να παίζει λύρα.