Στέλλα Κονιτοπούλου: Η Κρήτη είναι ένα υπέροχο μέρος με τους πιο φιλόξενους ανθρώπους του πλανήτη

Η γνωστή τραγουδίστρια κυρία Στέλλα Κονιτοπούλου μίλησε στο Unique Creta με απόλυτη ανθρωπιά, ειλικρίνεια και πολύ φιλικότητα. Στοιχεία που ξέραμε ότι την χαρακτηρίζουν, τα οποία απλά επιβεβαιώθηκαν…

Συνέντευξη στην Ελένη Δ. Μπουχαλάκη

Θα θέλαμε να μας συστήσετε τη Στέλλα Κονιτοπούλου σαν άνθρωπο κι έτσι να ξεκινήσουμε.
Αγαπώ την ειλικρίνεια και το φιλότιμο στους ανθρώπους και δεν αντέχω καθόλου το θράσος. Σε επαγγελματικό επίπεδο, αν κάτι νιώθω ότι με χαρακτηρίζει μετά από χρόνια εμπειρίας στη δουλειά, είναι ότι μέσα από τις συνεργασίες ανακαλύπτω νέες πτυχές του εαυτού μου, άρα είναι σαν να ανανεώνομαι διαρκώς.

Έχετε ένα “βαρύ” όνομα με μεγάλη ιστορία στο χώρο του παραδοσιακού τραγουδιού. Πώς καταφέρατε να το χειριστείτε πριν ανακαλύψετε ότι κι εσείς θα ταχθείτε σε αυτό το χώρο;
Γεννήθηκα και μεγάλωσα μέσα στην μεγαλύτερη και παλαιότερη οικογένεια της νησιωτικής παράδοσης. Αυτό γνώριζα ότι ήταν κάτι πολύ μεγάλο και σπουδαίο από μόνο του. Στην πορεία, όταν έγινα κι εγώ γνωστή, φρόντισα την κάθε μου κίνηση, ώστε να διαφυλάξω αυτήν την κληρονομιά.

Ποιό ήταν το ουσιαστικό κίνητρο εκτός από την… οικογενειακή ιστορία στο χώρο του τραγουδιού, που έκανε κι εσάς να ακολουθήσετε τα παραδοσιακά μουσικά μονοπάτια;
Θυμάμαι ότι άκουγα την μητέρα μου Αγγελική Κονιτοπούλου να τραγουδάει και τον πατέρα της, Μιχάλη Κονιτόπουλο, να παίζει βιολί στο σπίτι και ότι τους θαύμαζα τόσο που το έβαλα κι εγώ στόχο να τραγουδήσω έτσι! Σίγουρα, υπήρχε ένα καλλιτεχνικό υπόβαθρο το οποίο πέρασε σε μένα από τη γέννησή μου και το οποίο αυτή η καθημερινότητα αναπόφευκτα το έβγαλε στην επιφάνεια.

Oι καιροί και οι ταχύτητες που τα πάντα γύρω μας τρέχουν, δεν έχουν αφήσει ανεπηρέαστη ούτε τη μουσική, με αποτέλεσμα αρκετοί τραγουδιστές και ερμηνευτές να κάνουν στροφή και σε άλλα είδη μουσικής από αυτά που είχαν ξεκινήσει και τους είχε συνηθίσει ο κόσμος. Εσείς συμφωνείτε με αυτό;
Η προσωπική μου άποψη είναι ότι ένας τραγουδιστής πρέπει να εστιάζει σε ένα είδος,καθώς αυτό από μόνο του είναι ευρύ. Όμως, γενικά η μουσική προφανώς και δεν χρειάζεται μόνο ένα είδος, αλλά ένα πεδίο ελεύθερο για πειραματισμούς.

Τι σημαίνει για εσάς παράδοση στο τραγούδι αλλά και υπό την ευρεία έννοια του όρου.
Παράδοση είναι οι ρίζες και η κουλτούρα μας, που διατηρήθηκε ως τώρα από την αγάπη που της δείξαμε. Σε ό,τι με αφορά, η παράδοση είναι παντού στη ζωή μου, επειδή το απολαμβάνω και όχι επειδή πρέπει – μία παραδοσιακή συνταγή, μία βυζαντινή μελωδία ή ένας παραδοσιακός χορός.

Τι συναισθήματα εισπράττετε όταν τραγουδάτε εκτός Ελλάδος από τους ομογενείς μας;
Η συμμετοχή των ομογενών είναι πάντα συγκινητική. Επειδή αυτές οι συναυλίες δεν πραγματοποιούνται τόσο συχνά, όσο οι εντός Ελλάδος, το να διαπιστώνεις ότι κάθε φορά σε επιλέγουν καθώς έχουν συνδέσει τη μουσική σου με χαρούμενες στιγμές της ζωής τους και ότι έχουν διάθεση να συμμετέχουν σε αυτό το γλέντι, μόνο υπέροχα συναισθήματα μπορεί να σου γεννήσει.

Πώς θα θέλατε να είναι το μουσικό τοπίο στην Ελλάδα; Θα αλλάζατε κάτι αν μπορούσατε;
Το μουσικό τοπίο πιστεύω ότι είναι αρκετά αισιόδοξο αυτή τη στιγμή, σε όλες τις “σκηνές”. Υπάρχουν καλλιτέχνες που συστήθηκαν τα τελευταία χρόνια στο κοινό κι έχουν ξεχωρίσει δικαίως. Το ζήτημα είναι αυτό που αποκαλούμε “μουσική βιομηχανία” να πιστέψει σε αυτούς και να δώσει στους δημιουργούς τη δυνατότητα να γράψουν κλασικά τραγούδια που να μείνουν.

Yπάρχει κάποιο σημείο της Κρήτης που να σας αρέσει ιδιαίτερα;
Τι να πρωτοπεί κανείς γι’αυτό το υπέροχο μέρος! Την έχω γυρίσει όλη με τη δουλειά μου και βρίσκω μαγικό το γεγονός ότι συνδυάζει ορεινά τοπία με φανταστικές παραλίες. Πάνω απ’όλα όμως, έχει το καλύτερο φαγητό του κόσμου και τους πιο φιλόξενους ανθρώπους του πλανήτη!

Τα μελλοντικά σας σχέδια είναι…
Μέσα στον Οκτώβριο κυκλοφόρησα 7 νέα τραγούδια από την REAL MUSIC, από τα οποία το ένα έγινε πρόσφατα video clip και ανέβηκε στο Youtube. Λέγεται “Θέλω να πάμε Μύκονο” και ελπίζω να σας αρέσει! Τα τραγούδια υπογράφουν οι: Βασίλης Κλουβάτος, Στέλιος Τζανετής, Γιάννης Τζουανόπουλος, Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Άννα Κουτουμάνου, Οδυσσέας Τσουμπός.
Σύντομα θα ξεκινήσω εμφανίσεις στην Αθήνα, όπου θα τα παίξουμε και ζωντανά!

Ποιος είναι ο άνθρωπος που έπαιξε τον καθοριστικότερο ρόλο στη ζωή της Στέλλας Κονιτοπούλου;
Η πιο επιδραστική φυσιογνωμία σε ανθρώπινο επίπεδο ήταν σίγουρα ο πατέρας μου και αργότερα στην ενήλική μου ζωή, ο άντρας και η κόρη μου. Ο έρωτας και η μητρότητα, εν ολίγοις!

Κάποιο μήνυμα που πιθανόν θα θέλατε να δώσετε στους αναγνώστες μας…
Να ζούμε την κάθε στιγμή στην ζωή μας, σαν να είναι η τελευταία!

Προηγούμενο άρθροΟι πρώτες τρισδιάστατες διαβάσεις πεζών στην Τήνο
Επόμενο άρθροΠανελλήνια καινοτομία του Βενιζελείου Νοσοκομείου (βίντεο)