Γεωργία Νταγάκη: Η Ρεθυμνιώτισσα που… με τη λύρα της «απλώνει» το DNA της Κρήτης

Η Γεωργία Νταγάκη γεννήθηκε στην Αθήνα, με καταγωγή από το Ρέθυμνο.

Έχοντας βαθιά μέσα της τους παραδοσιακούς ήχους της μουσικής του τόπου της, στα 12 χρόνια της ξεκίνησε μαθήματα κρητικής λύρας, ενώ παράλληλα σπούδασε πιάνο, φωνητική, θεωρία και αρμονία της μουσικής.

Έχοντας το δικό της προσωπικό στυλ, και στη αναζήτηση άλλων ήχων πέρα από τα καθιερωμένα, συνεργάζεται με τον θρύλο της ροκ Eric Burdon και τους Animals με τους οποίους πραγματοποίησε μια μεγάλη περιοδεία το 2009 σε 25 πόλεις του εξωτερικού.

Αυτή η συνεργασία έδωσε την ευκαιρία στην Γεωργία Νταγάκη με την κρητική της λύρα να ντύσει με το ελληνικό χρώμα, τραγούδια της rock όπως τα: «The House of Rising Sun», «Don’t let me be misunderstood», «Mercy’s Hand», «Give me the night» αλλά και να ερμηνεύσει το τραγούδι της «Πανσέληνος» διασκευασμένο και παιγμένο από τους Animals.

Το 2009 κυκλοφόρησε μόνο στο εξωτερικό από την γερμανική εταιρεία world μουσικής «NETWORK MEDIEN» το album της «askardamykti» σε παραγωγή του Νίκου Ζούδιαρη, από το οποίο ξεχώρισε «Το Καράβι της φυγής» και παράλληλα πραγματοποίησε περιοδεία με τον Goran Brecovic ανοίγοντας την συναυλία του.

Στις σημαντικές επίσης συνεργασίες της επί σκηνής αξίζει να σημειώσουμε και αυτή με τους θρυλικούς Violent Femmes από την Αμερική. Από τα τέλη Σεπτέμβρη του 2014 κυκλοφορεί στο εξωτερικό ο πρώτος της προσωπικός δίσκος ”Φόβος” – ”Fobie” από την γερμανική εταιρεία Monopol Record.

Από τα τέλη του 2014 συμμετέχει στην παράσταση «Αναφορά στον Γκρέκο» με πρωταγωνιστή τον Τάκη Χρυσικάκο, που ερμηνεύει τον Νίκο Καζαντζάκη και πρόσωπα του έργου του, καθώς η Γεωργία Νταγάκη με τη λύρα και το τραγούδι της συνομιλεί με τους πρωταγωνιστές του, τον Καπετάν Μιχάλη, τον Αλέξη Ζορμπά, τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο και την ωραία Ελένη του Ομήρου..

Η Γεωργία Νταγάκη συνεχίζει τις εμφανίσεις της ανά την Ελλάδα, πάντα με επιτυχία και πάντα αφήνοντας το αποτύπωμα της Κρήτης, με το δικό της μοναδικό τρόπο.