Κώστας Βενετσάνος: Τα πάντα ρει (βίντεο)

Τραγουδιστής, ηθοποιός, showman, κάτι απ’ όλα και μέσα σε όλα, μια ξεχωριστή προσωπικότητα της Ελλάδος, ο Κώστας Βενετσάνος που σηματοδότησε μια ολόκληρη εποχή και εξακολουθεί να δίνει το δικό του στίγμα, μιλά στο Unique Creta και την Ελένη Μπουχαλάκη.

  • Κώστας Βενετσάνος. Ποιός πραγματικά είναι;

Πραγματικά ούτε εγώ προσωπικά γνωρίζω ιδιαίτερα χαρακτηριστικά για τον Κώστα Βενετσάνο!!!!  Πιστεύω όμως ότι είναι μια πολυσχιδής προσωπικότητα, έχει ανεπτυγμένο το αίσθημα της προσφοράς και της αλληλεγγύης  και γενικά είναι ανοιχτός σε κάθε πρόταση που αφορά καλλιτεχνικά και κοινωνικά θέματα, σοβαρά και αξιοπρεπή.

  • Η πορεία σας είναι μεγάλη και σημαντική. Θα θέλαμε να μας πείτε τις πιο σημαντικές στιγμές στην επαγγελματική σας καριέρα και τα πρόσωπα εκείνα που θα σας μείνουν αξέχαστα 

Στην πορεία μου μέσα στο χρόνο έχω συναντήσει δεκάδες πρόσωπα και έχω ζήσει μύριες στιγμές με συγκίνηση με αγωνία, με γέλιο και με δάκρυα. Αξέχαστες στιγμές, η συνεργασία με τον Δάσκαλό μου τον αξέχαστο Γιώργο Οικονομίδη, στο «’Αλσος» του Πεδίου Άρεως. Το ντεμπούτο στο θέατρο «Βέμπο» το 1966 όπου γνώρισα την μεγάλη Σοφία Βέμπο και στη συνέχεια για πολλά χρόνια μας έδενε μια στενή φιλία. Μια μεγάλη στιγμή της καριέρας μου ήταν όταν εντελώς συμπτωματικά, βρέθηκα στην ελληνική τηλεόραση στα πρώτα της βήματα, όταν έκανα μια πρόταση για μουσική εκπομπή στην Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού, όπου στεγαζόταν η πειραματική ΥΕΝΕΔ. Ότι ακολούθησε είναι ένα ωραίο παραμύθι με εκατοντάδες εμφανίσεις, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, σε φεστιβάλ, σε συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό!!!

Συγκινητική ήταν και η επιστροφή μου στα παλιά μου λημέρια στη Πλάκα, στην Μπουάτ «ΑΠΑΝΕΜΙΑ»

  • Τι θα σας μείνει αξέχαστο από τα παλιά όμορφα χρόνια της τηλεόρασης και της μουσικής σκηνής αντίστοιχα;

Τα χρόνια της τηλεόρασης ήταν για μένα μαγικά, γιατί ήταν μια εντελώς καινούρια εμπειρία. Δημιούργησα τις συνθήκες μιας μουσικής εκπομπής για να μπορεί να προβάλλει το ελληνικό τραγούδι και τα μουσικά πεπραγμένα της εποχής. Από την «ΧΑΡΟΥΜΕΝΗ ΑΘΗΝΑ», Κυριακή 19:00-19:30, παρέλασαν όλα τα μεγάλα ονόματα του ΄70 αλλά ήταν και ένα φυτώριο για Νέους Καλλιτέχνες. Αξέχαστα χρόνια επίσης στην επιθεώρηση στα θέατρο «ΒΕΜΠΟ»  «ΜΙΝΩΑ» «ΛΟΥΖΙΤΑΝΙΑ» με κορυφαίους πρωταγωνιστές, Σοφία Βέμπο, Άννα και Μαρία Καλουτά, Νίκος Σαταυρίδης, Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, Δέσποινα Στυλιανοπούλου κ. α. Στα αναψυκτήρια κρατούσα τον πόλο του κονφερασιέ, αλλά συγχρόνως  έπαιρνα μέρος σε σκέτς και στο τραγούδι.

  • Ποιές είναι οι διαφορές της  showbiz όταν κάνατε τα πρώτα σας βήματα με το σήμερα;

Σήμερα το σύστημα είναι διαφορετικό, υπάρχει πληθώρα θεαμάτων και μεγάλη ζήτηση και προσφορά. Την δεκαετία του ’70 ήταν πολύ λιγότερα και μπορώ να πω επιλεκτικά. Υπήρχε ποιότητα, σεβασμός απόλυτος στον θεατή και οι επιχειρηματίες υπήρξαν μεγάλες προσωπικότητες και στο θέατρο και στα κέντρα διασκέδασης.

  • Στις μέρες μας πλέον, τόσο η τηλεόραση όσο και η μουσική είναι πολύ διαφορετικά. Πολύ «πρόχειρα» θα τολμούσα να πω. Δύσκολα διακρίνει κανείς ποιότητα. Συμφωνείτε σε αυτό εσείς που είστε ο πλέον ειδικός;

Ήδη σας απάντησα στην προηγούμενη ερώτηση και φυσικά συμφωνώ μαζί σας.

  • Ετοιμάζετε κάτι αυτό τον καιρό;

Πάντα έχω στο μυαλό μου πράγματα, δεν επαναπαύομαι σε κάποιες «δάφνες» και προσπαθώ όσο το δυνατόν να βρίσκομαι στο προσκήνιο. Ναι, σκέφτομαι να ανεβάσω ένα θεατρικό έργο που αφορά δύο πρόσωπα. Αναφέρομαι στο θρυλικό «ΕΚΕΙΝΟΣ ΚΙ ΕΚΕΙΝΟΣ» του Κώστα Μουρσελά. Επίσης θέλω να φέρω στην μνήμη όλων τον σπουδαίο φίλο και συνάδελφο Γιώργο Μαρίνο με μια παράσταση που θα έχει παράλληλους βίους, τον δικό του και τον δικό μου.

  • Αν μπορούσατε να αλλάξετε κάτι στην κοινωνία τι θα ήταν αυτό;

Τα λέει όλα το άσμα του μεγάλου Στέλιου Καζαντζίδη:

«Να σου δώσω μια να σπάσεις
Άχ βρε κόσμε γυάλινε
Και να φτιάξω μια καινούργια
Κοινωνία άλληνε»

  • Ζήσατε και ζείτε μια πλούσια σε εμπειρίες ζωή. Μέσα απ’ όλα αυτά τι μήνυμα θα θέλατε να μεταφέρετε στον κόσμο; Το απόσταγμα…

 Τα πάντα ρεί!