Ο  γυναικολόγος στη ζωή της γυναίκας

Ο γυναικολόγος στη ζωή μιας γυναίκας,  παίζει έναν ουσιαστικό και μοναδικό ρόλο. Η συνέντευξη που ακολουθεί με τον χειρουργό-γυναικολόγο-μαιευτήρα, με εξειδίκευση στην υπογονιμότητα και την εξωσωματική γονιμοποίηση, κύριο Αλέξανδρο Ζερβάκη, δίνει απαντήσεις σε απλά, καθημερινά θέματα, που μπορεί να απασχολούν την κάθε γυναίκα.  

Η εξειδίκευση στη Γυναικολογία έχει πολλές παραμέτρους,  οι οποίες δεν αφορούν μόνο την κύηση, αλλά και την γενικότερη υγεία της γυναικείας φύσης. Κατά συνέπεια ο γυναικολόγος που επιλέγει κάθε γυναίκα θα μπορούσαμε να πούμε ότι αποτελεί κατά κάποιο τρόπο, αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής της.  Στα πλαίσια αυτά, κάθε πότε πρέπει μια γυναίκα να επισκέπτεται τον προσωπικό της γυναικολόγο;

Ο γυναικολόγος πρέπει να αποτελεί τον “επιστημονικό φίλο” της γυναίκας καθόλη τη διάρκεια της ζωής της από την εφηβεία και μετέπειτα. Η περίοδος της κύησης, αποτελεί σταθμό για κάθε μέλλουσα μητέρα αλλά η εξασφάλιση καλής υγείας στα γυναικολογικά θέματα, απαιτεί διάρκεια και συνέπεια από τη μεριά της. Ακόμα και μια φαινομενικά υγιής γυναίκα, χωρίς  προβλήματα και συμπτωματολογία, οφείλει στον εαυτό της μία ετήσια επίσκεψη για έλεγχο και πρόληψη ακόμα και στην τρίτη ηλικία. Δυστυχώς, οι μεγαλύτερες ηλικιακά γυναίκες, μετά την είσοδο στην εμμηνόπαυση, παύουν να επισκέπτονται τον γυναικολόγο συστηματικά, με αποτέλεσμα, σοβαρά προβλήματα που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν πλήρως, να διαγιγνώσκονται καθυστερημένα με αρνητικές συνέπειες που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί.

Η μητρότητα αποτελεί ένα δώρο από την ίδια την φύση και η ειδικότητα σας είναι αυτή που βοηθά να έρθει στον κόσμο μια καινούργια ζωή. Τι σημαίνει όλη αυτή η διαδικασία για εσάς κύριε Ζερβάκη;

Σωστά, η φύση έχει τον ρόλο της και εμείς οι γυναικολόγοι τον δικό μας. Σκοπός μας είναι να βοηθήσουμε τα ζευγάρια να φέρουν στον κόσμο ένα υγιές μωρό, ώστε η όλη αγωνία και αισιόδοξη προσμονή τους να δικαιωθεί και να απολαύσουν απρόσκοπτα το δώρο αυτό. Η ανακούφιση που εισπράττουμε μετά από μια επιτυχή έκβαση, είναι μοναδική. Η κόπωση φεύγει αμέσως, η ψυχή γαληνεύει και ρουφάς δόση αισιοδοξίας για να συνεχίσεις.

Πώς νιώθετε κάθε φορά που φέρνετε στον κόσμο ένα παιδί;

Με μια λέξη, υπέροχα. Ο ερχομός μιας νέας ζωής σε συνδυασμό με τη χαρά και ευγνωμοσύνη των οικείων της, είναι από  τα δώρα που λίγα επαγγέλματα προσφέρουν απλόχερα.

Υπάρχουν περιπτώσεις που κάποιο νεογνό γεννιέται με συγγενείς ανωμαλίες ή άλλα προβλήματα υγείας.  Ποια είναι τα ποσοστά αυτών των γεννήσεων στη χώρα μας;

Γενικά στον δυτικό κόσμο, το ποσοστό των παιδιών που γεννιούνται με συγγενείς ανωμαλίες (μείζονες και ελάσσονες) ανέρχεται περίπου στο 2-8%. Συχνότερα προσβάλλεται το καρδιααγγειακό όπου μαζί με το κεντρικό νευρικό και το αναπνευστικό σύστημα (συχνά ως συνέπεια προωρότητας), ευθύνονται για το μεγαλύτερο ποσοστό θανάτων κατά τη νεογνική και βρεφική ηλικία. Στη χώρα μας η βρεφική θνησιμότητα υπολογίζεται σε 6 περίπου περιστατικά ανά 1.000 γεννήσεις ζώντων νεογνών.

Θα ήθελα να θίξουμε ένα μεγάλο κεφάλαιο, αυτό των εκτρώσεων. Σε κάποιες γυναίκες μια εγκυμοσύνη είτε είναι ανεπιθύμητη, είτε μια γυναίκα για δικούς της λόγους θέλει να την διακόψει. Αν αυτό συμβαίνει κατ’ εξακολούθηση διατρέχει κάποιο κίνδυνο η υγεία της;

Το θέμα των εκτρώσεων ή αμβλώσεων είναι τεράστιο και κρύβει πληθώρα προεκτάσεων, όπως, κοινωνικές, σωματικές, ηθικές, ψυχολογικές που ακολουθούν τη γυναίκα σ’  όλη της τη ζωή. Η ενημέρωση και η πρόληψη θα βοηθήσουν τις νέες γυναίκες αλλά και τους άντρες (που οφείλουν να προστατεύουν τις συντρόφους τους) από μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Αν συμβεί περιστασιακά, ο κίνδυνος για τη γυναίκα είναι μικρός. Συχνή επανάληψη του φαινομένου όμως, ενέχει αυξημένους κινδύνους για την υγεία της, όπως επιπλοκές της επέμβασης και αναισθησίας, τραυματισμό στο ενδομήτριο και δημιουργία συμφύσεων, ανεπάρκεια τραχήλου και άλλες καταστάσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε δυσκολία τόσο επίτευξης όσο και περαίωσης μιας μελλοντικής επιθυμητής κυήσεως.

Τι θα συμβουλεύατε τις νέες κοπέλες όσον αφορά την πρόληψη για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και γενικότερα την προφύλαξη και την προστασία τους;

Στην Ελλάδα δυστυχώς δεν υπάρχει ακόμα επαρκής ενημέρωση σε επίπεδο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Τόσο οι νεαρές κοπέλες, όσο και τα αγόρια θα πρέπει να πληροφορηθούν σωστά για τους κινδύνους που κρύβει η σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη, τόσο σε επίπεδο ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης όσο και σε επίπεδο λοιμώξεων, μολυσματικών ασθενειών και προβλημάτων δυσπλασίας τραχήλου, με μελλοντικές συνέπειες για την υγεία τους. Επίσης, ένας ειδικός  μέσα από έναν σύντομο διάλογο, μπορεί να τις ενημερώσει για τη λειτουργία του μηνιαίου κύκλου, για τρόπους καθημερινής υγιεινής και προστασίας όπως και για συνήθη λάθη που γίνονται, και φυσικά να τους εφιστήσει την προσοχή σε ύποπτα συμπτώματα και ενοχλήσεις, οι οποίες όταν εμφανιστούν θα πρέπει να απευθυνθούν σε ειδικό.

Θα θέλαμε να μας πείτε κάποιο περιστατικό κατά τη διάρκεια της καριέρας σας το οποίο σας έχει μείνει αξέχαστο είτε θετικά είτε αρνητικά.

Λόγω της υποειδίκευσης μου στην υπογονιμότητα, μου έχει μείνει ευχάριστα χαραγμένα στη μνήμη η πρώτη ολοκληρωμένη επιτυχής έκβαση εξωσωματικής γονιμοποίησης και ομαλής περάτωσης της κύησης, από τη δημιουργία δηλαδή ως τη γέννηση της νέας ζωής, από το μηδέν. Το συναίσθημα είναι υπέροχο, διότι βοηθάς ταλαιπωρημένους ανθρώπους να επιτύχουν αυτό που πολλοί άλλοι θεωρούν δεδομένο, και η ανταπόδοση και η αγάπη που σου εκφράζουν αποτελεί την μέγιστη ανταμοιβή.

Κλείνοντας την συζήτησή μας, θα ήταν χρήσιμο να μας πείτε τα χαρακτηριστικά εκείνα, που  κάνουν έναν γυναικολόγο να εμπνέει εμπιστοσύνη στην γυναίκα που θα ανοίξει την πόρτα του γραφείου του, και θα είναι πλέον για εκείνην ο γυναικολόγος ΤΗΣ καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής της.

Δε νομίζω  ότι υπάρχει κάποια ιδιότητα που να διαρκεί εφ’ όρου ζωής. Όλοι δοκιμαζόμαστε διαρκώς και στόχος μας είναι η παροχή όσο γίνεται καλύτερων υπηρεσιών στη δουλειά μας. Συνεπώς, πέραν της άρτιας επιστημονικής κατάρτισης, ένας γιατρός δεν πρέπει να επαναπαύεται ποτέ, αλλά να συνεχίσει να μελετά, να εξελίσσεται ακολουθώντας τα νεότερα δεδομένα που προκύπτουν στην ιατρική, και η αμφίδρομη σχέση που θα χτίσει με τον ασθενή του να στηρίζεται στην ειλικρίνεια, στο ήθος, στην αμοιβαία εμπιστοσύνη και θεωρώ και στο χαμόγελο που απαλύνει τον πόνο και χαρίζει αισιοδοξία και οικειότητα μεταξύ τους.

Ελένη Δ. Μπουχαλάκη