Αλέξανδρος Μυκωνιάτης (1925-2007)- Ο μπον βιβέρ της δημοσιογραφίας

Ο Αλέξανδρος Μυκωνιάτης, γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης και θα μπορούσε να καταταγεί στο πάνθεον όσων φεύγουν από τη ζωή, καθώς υπήρξε ένας χαρισματικός, εφευρετικός και πολυπράγμων άνθρωπος.

Ήταν εφοριακός υπάλληλος, που μετά το θάνατο του πατέρα του Αθηναγόρα Μυκωνιάτη το 1964, παραιτήθηκε από την Εφορία και ανέλαβε τα ηνία της ιστορικής εφημερίδας “Πατρίς” ως εκδότης-διευθυντής, δίνοντας το δικό του στίγμα στην εφημερίδα και σφραγίζοντας με τον τρόπο του τις εξελίξεις στον τοπικό Τύπο. Επίσης διατέλεσε κατά καιρούς ανταποκριτής Αθηναϊκών εφημερίδων.

Υπήρξε παντρεμένος με την Μαρία Κοπιδάκη με την οποία απέκτησε δύο παιδιά την Μίκα και τον Αθηναγόρα.
Ο Αλέξανδρος Μυκωνιάτης, είχε ταξιδέψει σχεδόν σε όλο τον κόσμο, και είχε συναναστραφεί με τους μεγαλύτερους ηγέτες των περισσότερων χωρών. Ήταν υπόδειγμα ανθρώπου, οικογενειάρχη και εργοδότη.
Έχοντας την τιμή και την χαρά να εργάζομαι στην επιχείρησή του για 27 συναπτά έτη, μόνο όμορφες στιγμές έχω να θυμάμαι από εκείνον. Άνθρωπος με ιδανικά, συνέπεια, αυστηρότητα όταν έπρεπε και χιούμορ που ξεχείλιζε, πάντα με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο.
Κατάφερε να φθάσει την εφημερίδα “Πατρίς” στην κορυφή της Κρήτης και όχι μόνο. Αν και έχουν περάσει αρκετά χρόνια, θυμάμαι σαν τώρα τα λόγια του. “Η είδηση γράφεται όπως είναι χωρίς να βάζουμε δικά μας”.

Ζηλωτής της δημοσιογραφίας, ζηλωτής της ίδιας της ζωής, άφησε την τελευταία του πνοή στις 11 Ιανουαρίου του 2007, κάνοντας κατά πολύ φτωχότερο τον δημοσιογραφικό κόσμο, μα κυρίως κατά πολύ φτωχότερη την αρχοντιά και την περηφάνεια, αυτή που όπως μεταξύ μας συνηθίζαμε να λέμε, ότι είναι όμορφο να μπορεί ο άνθρωπος να είναι “και του σαλονιού, και του λιμανιού”.

Κάποτε του είχα προτείνει να γράψω τη ζωή του σε βιβλίο. Με κοίταξε, μου χαμογέλασε και μου είπε: “Αυτό μου το έχουν ζητήσει πολλοί. Αν το αποφάσιζα να είσαι σίγουρη ότι μόνο εσύ θα το έκανες αυτό, αλλά δεν θέλω παιδί μου, δεν θέλω. Ο καθένας ότι κάνει το κάνει όσο ζει. Τα ευχολόγια και οι τιμές είναι περιττά”.
Αυτός ήταν ο Αλέξανδρος Μυκωνιάτης, αριστοκράτης και απλός. Σοβαρός και με χιούμορ, αυστηρός και στοργικός.

Ελένη Δ. Μπουχαλάκη