Λότζια: To κτίριο στολίδι στην καρδιά του Ηρακλείου

Το πανέμορφο κτίριο της Λότζια που στεγάζει το Δημαρχείο της πόλης, ήταν κατά την ενετοκρατία ο επίσημος χώρος συγκέντρωσης ευγενών και αρχόντων που συζητούσαν για διάφορα θέματα που απασχολούσαν την πόλη ή περνούσαν εκεί τον ελεύθερο χρόνο τους. Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης ακριβώς λίγα μέτρα μετά τα Λιοντάρια και επί της λεωφόρου 25ης Αυγούστου και θεωρείται ένα από τα κομψότερα αρχιτεκτονικά μνημεία της ενετικής περιόδου.

Μετά την άλωση της πόλης από τους Τούρκους η Λότζια έχασε την παλιά της αίγλη, η οποία στα χέρια του νέου κατακτητή μετατράπηκε σε έδρα του ανώτατου οικονομικού υπαλλήλου του Τεφτερδάρη ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τη διεκπεραίωση υποθέσεων μεταξύ των χριστιανών κατοίκων και της τουρκικής αρχής. Η περιπέτεια αυτού του πανέμορφου κτιρίου συνεχίστηκε και μετά την απελευθέρωση, όταν η «Κρητική Πολιτεία» πρότεινε το οίκημα να χρησιμοποιηθεί σαν Αρχαιολογικό Μουσείο. ‘Επειτα από ένα σεισμό όμως κρίθηκε ότι το κτίριο δεν ήταν ασφαλές και το 1904 θεωρήθηκε ετοιμόρροπο, αρχίζοντας έτσι η δίχως επιμέλεια κατεδάφιση του α’ ορόφου. Τον επόμενο χρόνο παραχωρήθηκε στο Δήμο μαζί με την Αρμέρια, για να στεγάσει τις υπηρεσίες του. ‘Όμως πέρασαν 10 χρόνια για να τοποθετηθεί και επίσημα ο θεμέλιος λίθος για την αναστήλωση του κτιρίου, την επιμέλεια των οποίων είχε ο Ongaro, έφορος των καλλιτεχνικών μνημείων της Βενετίας. Μετά από πολλά χρόνια και στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου άρχισαν και πάλι οι εργασίες ανοικοδόμησης του Μνημείου και η σύνδεσή του με την Αρμερία μέσω ενός αίθριου.

Σήμερα στον α’ όροφο έχει διαμορφωθεί ειδική αίθουσα τελετών και συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου και η βράβευση από τον Διεθνή Οργανισμό Europa Nostra ήρθε πλέον το 1987 για την πλέον επιτυχή αναστήλωση ιστορικού κτιρίου με σύγχρονη χρήση στον ελληνικό χώρο.

Ένα μέρος από το εσωτερικό της Λότζια