Εποχική κατάθλιψη – Επηρεάζει πιο συχνά τις γυναίκες

Αν κάθε φθινόπωρο και χειμώνα νιώθετε ότι τα πράγματα δεν θα πάνε καλά και η διάθεσή σας δεν είναι η συνηθισμένη, ίσως υποφέρετε από εποχική κατάθλιψη.

Οι αλλαγές του καιρού και η μετάβαση από το καλοκαίρι στο φθινόπωρο και τον χειμώνα, έχει ως αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να δυσκολεύονται να προσαρμοστούν σε αυτές τις αλλαγές και να επηρεάζεται αρνητικά η διάθεσή τους. Οι συναισθηματικές αυτές μεταβολές κατά τη διάρκεια του χειμώνα καθώς και η ένταση και η συχνότητα που τις χαρακτηρίζει μπορεί να θεωρηθούν τα πρώτα συμπτώματα εποχικής κατάθλιψης.

Τα συμπτώματα της εποχικής κατάθλιψης συνήθως εμφανίζονται τους πιο κρύους μήνες του φθινοπώρου και του χειμώνα, όταν υπάρχει μικρότερη έκθεση στο φως του ήλιου κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μπορεί να είναι ήπια έως μέτρια, αλλά ενδέχεται να γίνουν και πιο σοβαρά. Τα συχνότερα συμπτώματα είναι:
Αίσθημα λύπης
Κόπωση
Εύκολη παραίτηση
Αρνητικός τρόπος σκέψης
Ανησυχία ή άγχος
Ελλειψη δραστηριοτήτων
Αδυναμία λήψης αποφάσεων και πρωτοβουλιών
Ελλειψη συγκέντρωσης
Αυξημένη υπνηλία
Κακή ποιότητα ύπνου
Αύξηση βάρους
Επιθυμία για τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες
Μειωμένη σεξουαλική επιθυμία

Επίσης κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, η κατάθλιψη είναι πιο πιθανό να χαρακτηρίζεται από αϋπνία, μειωμένη όρεξη, απώλεια βάρους και διέγερση ή άγχος.