Δημήτρης Βερεράκης: Ο λυράρης που είχε πρότυπο τους μερακλήδες του χωριού του

Ο Δημήτρης Βερεράκης γεννήθηκε στο Κρουσσώνα Ηρακλείου. Με την προτροπή των δασκάλων και των συγγενών του, που έβλεπαν την αγάπη του Δημήτρη για το τραγούδι και τη μουσική, ο πατέρας του, Ζαχάρης, του αγοράζει μια λύρα ενώ ήταν 12 χρονών.

Το μεράκι του Δημήτρη και η αγάπη του για την μουσική σε συνδυασμό με τα ατόφια ακούσματα από τους τοπικούς καλλιτέχνες αλλά και μερακλήδες του χωριού του, τον ώθησαν να μελετήσει Ξυλούρη, Σκορδαλό, Μουντάκη και μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να λαμβάνει ενεργά μέρος στις παρέες που γινόταν στον Κρουσσώνα τραγουδώντας και παίζοντας λύρα. Σε ηλικία 14 χρονών, μόλις 2 χρόνια αφότου ξεκίνησε για πρώτη φορά να παίζει λύρα, κάνει την πρώτη επίσημη εμφάνιση του, σαν λυράρης πλέον, παίζοντας σε συγγενικό γλέντι στο Κρουσώνα. Από τότε έχοντας την αποδοχή και την υποστήριξη των συγχωριανών του, άρχισε να παίζει σε γλέντια του χωριού, αργότερα και στη γύρω περιοχή και μετέπειτα σε όλη τη Κρήτη. Το 1982 έλαβε μέρος σε διαγωνισμό μουσικής στα Ανώγεια και απέσπασε το πρώτο βραβείο.

Μεταξύ άλλων στην κριτική επιτροπή ήταν και ο αείμνηστος Μ. Χατζιδάκης, ο Ros Daily, και η Δ. Σαμίου. Στη διάρκεια της πορείας του έχει συνεργαστεί με πολλούς καταξιωμένους καλλιτέχνες και έχει εμφανιστεί στην Αθήνα(Κεντρί) στο Ηράκλειο και στην υπόλοιπη Κρήτη.

Με πληροφορίες από την προσωπική σελίδα του καλλιτέχνη