Σπήλαιο Σφενδόνη: Η απίστευτη μαγεία με τους σταλακτίτες και σταλαγμίτες

Το Σπήλαιο Σφενδόνη (ή Σφεντόνη) βρίσκεται στο χωριό Ζωνιανά του Νομού Ρεθύμνης και απέχει 43χιλιόμετρα από το Ηράκλειο και 52χιλιόμετρα από το Ρέθυμνο και θεωρείται ένα από τα πέντε καλύτερα της Ελλάδας και το πρώτο στην Κρήτη.

Καταλαμβάνει έκταση περίπου 3.000 τ.μ. Στα 270 μέτρα της διαδρομής του υπάρχουν ογκώδεις κολώνες που δημιουργούν δαιδαλώδη διαμερίσματα. Αναρίθμητοι σταλακτίτες και σταλαγμίτες, ποικιλόμορφοι και πολύχρωμοι, διακοσμούν τις αίθουσες του ενώ σε πολλά σημεία υπάρχουν λιθωματικές λεκάνες νερού και μαργαριτάρια σπηλαίων.


Μέσα στο σπήλαιο ζουν 4 είδη νυχτερίδων και δεκάδες είδη ασπονδύλων (μαλάκια, αράχνες, ψευδοσκορπιοί, ισόποδα, διπλόποδα, κολέμβολα, ορθόπτερα, κ.ά.) μερικά από τα οποία είναι άχρωμα, τυφλά ενώ τουλάχιστον δύο είδη έχουν εντοπιστεί μόνο στο Σπήλαιο Σφεντόνη.


To σπήλαιο, έχει αξιοποιηθεί τουριστικά και θα χρειαστεί να πληρώσετε αντιτιμο εισόδου, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και η ξενάγησή σας. Αξίζει τέλος να αναφερθεί, ότι είναι προσβάσιμο και από άτομα με ειδικές ανάγκες.
Είναι μέρος του Φυσικού Πάρκου Ψηλορείτη που με τη σειρά του ανήκει στο Ευρωπαϊκό δίκτυο Γεωπάρκων, ένα δίκτυο προστατευόμενων περιοχών με ιδιαίτερη γεωλογική κληρονομιά που τελεί υπό την αιγίδα της UNESCO.

Ώρες λειτουργίας:
ΘΕΡΙΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ: Από 10 Απριλίου έως 31 Οκτωβρίου ανοικτά καθημερινά από 10:00 έως 17:00
ΧΕΙΜΕΡΙΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ: Από 1 Νοεμβρίου έως και 9 Απριλίου ανοιχτά μόνο Σάββατο και Κυριακή από 10:30 ως 14:30

Tel:28340 61209