Ο μύθος του Ρεθυμνιώτη Nick the Greek (βίντεο)

Ο Νικόλας Δάνδολος, παιδί οικογένειας με μεγάλη οικονομική άνεση γεννήθηκε το 1883 στο Ρέθυμνο.  Μεγάλωσε με όλες τις ανέσεις σε ένα πλήρως προστατευόμενο περιβάλλον με τους πιο επιφανείς ανθρώπους της εποχής δίπλα του.

Σπούδασε ελληνική φιλοσοφία και τίποτα δεν προμήνυε την περαιτέρω εξέλιξή του. Ο νονός του ο οποίος ήταν εφοπλιστής, έπεισε τον πατέρα του να τον στείλει στην Αμερική για να ζήσει το Αμερικάνικο όνειρο. Εκεί θα αναλάβει να γιγαντώσει την οικογενειακή επιχείρηση και με ένα αρκετά μεγάλο χρηματικό βοήθημα μπήκε στο πλοίο για την Άγνωστη Γη, όπως ο ίδιος την ονόμαζε σε επιστολές του που έστελνε στη γεννέτειρά του.

Πρώτος του σταθμός ήταν το Σικάγο όπου εκεί εθίστηκε στον κόσμο των ιπποδρομιών κερδίζοντας τεράστια χρηματικά ποσά.

Με τελικό προορισμό το Λας Βέγκας, προηγήθηκε η διαδρομή Καναδάς και Νέα Υόρκη. Αφού είχε κερδίσει 500.000 δολάρια από τις ιπποδρομίες μπήκε στον κόσμο του πόκερ απ’ όπου έμαθε τα μυστικά από τον περίφημο δάσκαλο του πόκερ Νέστορα. Σύντομα ξεκίνησε τη δική του διαδρομή σε αυτό το δρόμο.

 

Δεν χρειάζεται να περάσει πολύς καιρός και ο Νίκος Δάνδολος γίνεται σύντομα γνωστός αφού ρισκάρει τα πάντα. Σε ένα βράδυ κέρδισε ένα εκατομμύριο δολάρια και μετά από 7 ώρες πόκερ με μια ζαριά τα έχασε όλα.

Τις ώρες που δεν τον απορροφούσε ο τζόγος, διάβασε μανιωδώς φιλοσοφία, την χρησιμοποιούσε στις παρτίδες του. Σε μια πρωτοχρονιά και ενώ έχει χάσει τα πάντα, με 150 δολάρια στη τσέπη περίμενε την αλλαγή της χρονιάς, για να αλλάξει το γούρι του, το πρωί κέρδισε 1.650.000 δολάρια. Δώρισε την ίδια μέρα τα μισά.

Χαρακτηριστική είναι η προσφορά του σε οικογένειες που δεν είχαν τη δυνατότητα να σπουδάσουν τα παιδιά τους, ο Νικ ήταν εκεί. Πλήρωνε για να μορφωθούν.

Σε παρτίδα στο Λας Βεγκας κέρδισε τον αρχηγό της μαφίας, κάνοντας όλο το κόσμο να τον σέβεται. Η μεγαλύτερη παρτίδα πόκερ που παίχτηκε – κράτησε 5 μήνες με διαλείμματα μόνο για φαγητό και ύπνο. Έχασε 4 εκατομμύρια, και χωρίς να πτοηθεί σηκώθηκε με απόλυτη ψυχραιμία λέγοντας στον αντίπαλο του: «Κύριε Moss, θα πρέπει να σας αφήσω να φύγετε».

Αυτός ήταν ο Νικ, από τα χέρια του οποίου πέρασαν συνολικά 500.000.000 εκατ. δολάρια, περίπου σημερινά 87 δις δολάρια. Πέθανε απένταρος, το 1966 και στη κηδεία του ήταν πλήθος διασήμων φίλων του και θαυμαστών του μεταξύ των οποίων ο Τέλης Σαβάλας, ο Φρανκ Σινατρα και πολλών άλλων που χειροκροτούσαν τον καλύτερο στη τελευταία του παρτίδα…Δεν παντρεύτηκε ποτέ, αφού ήταν ερωτευμένος μόνο με την τράπουλα. Στη κηδεία του ήταν παρόντες και όλοι όσοι είχε βοηθήσει οικονομικά.

Όπως έλεγε και ο αγαπημένος του φιλόσοφος ο Πλάτωνας, ο Nick the Greek ήξερε πως στο τέλος, όλα έρχονται στο 0 κι αυτό η φύση το λέει ισορροπία.