Μυρτιά: Το χωριό που ακόμα… ζει ο Καζαντζάκης

Η Μυρτιά απέχει 16 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από το Ηράκλειο και πολύ κοντά στην Κνωσού.


Η ιστορία της στην ποιότητα του κρασιού είναι μακραίωνη καθώς εδώ και 7 περίπου αιώνες το χωριό είναι ξακουστό για την παραγωγή του κρασιού του και πλέον θεωρείται και ένα από τα πολιτιστικά χωριά του νομού καθώς εκεί γεννήθηκε και ο πατέρας του μεγάλου Έλληνα συγγραφέα και λογοτέχνη Νίκου Καζαντζάκη.

Γραφικά σοκάκια στη Μυρτιά

Παλιότερα, η Μυρτιά ήταν γνωστοί και ως Βαρβάροι, όνομα που χαίρει ποικίλες ερμηνείες. Οι ντόπιοι υποστηρίζουν ότι πήρε αυτή την ονομασία εξαιτίας των βαρβάρων (Άραβες, Σαρακηνοί, οι οποίοι και γλίτωσαν από τις σφαγές του στρατηγού Νικηφόρου Φωκά) που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή αμέσως μετά από την απελευθέρωση της Κρήτης.

 

Στη Μυρτιά εκτός από το μουσείο-στολίδι Καζαντζάκη, συρρέουν εκατοντάδες επισκέπτες για να προσκυνήσουν μια από τις πολλές εκκλησίες της. Η Παναγία, την οποία θέλει ο τοπικός μύθος να έχει χτιστεί μέσα σε 40 μέρες, ο Άγιος Αντώνιος, και η πολιούχος εκκλησία της κοινότητας, που είναι αφιερωμένη στα Γενέθλια της Θεοτόκου.
Άλλοι ναοί που βρίσκονται στην περιοχή, είναι η παλιά εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα, ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, και ο Άγιος Γεώργιος.

Τα ονόματα των δρόμων της Μυρτιάς έχουν ως σημεία αναφοράς τα παρακάτω:

Το Νίκο Καζαντζάκη, του οποίου η καταγωγή ήταν από τη Μυρτιά (Βαρβάροι), από την πλευρά του πατέρα του, Μιχάλη, δίνοντας το όνομα του στον κεντρικό δρόμο του χωριού, καθώς και στην κεντρική πλατεία.
Τους ανθρώπους που έζησαν κοντά στον Νίκο Καζαντζάκη, καθώς και τα πρότυπα με τα οποία είχε κατά καιρούς ταυτιστεί.
Τα έργα του Νίκου Καζαντζάκη.
Το Νικηφόρο Φωκά, ο οποίος απελευθέρωσε την Κρήτη και ίσως να ήταν και αυτός που ίδρυσε το χωριό, καθώς και στοιχεία βυζαντινής ιστορίας.
Τα τοπωνύμια.
Το σκηνογράφο Γιώργο Ανεμογιάννη, ο οποίος δημιούργησε το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη.
Διατηρήθηκαν τα υπάρχοντα ονόματα δρόμων, δοθέντα κατά καιρούς σε πρόσωπα με ιδιαίτερη προσφορά στον τόπο τους.

Στη Μυρτιά εδρεύει επίσης το Κέντρο Κρητικής Λογοτεχνίας, που ως σκοπό έχει τη μελέτη και προβολή του έργου Κρητών λογοτεχνών από τη δημώδη βυζαντινή παράδοση και την αναγεννησιακή βενετσιάνικη περίοδο μέχρι σήμερα. Στις δραστηριότητες του Κέντρου συμπεριλαμβάνονται πλήθος θεματικών συνεδρίων και εκδηλώσεων.

Για όσους λατρεύουν τη φύση θα πρέπει να ξέρουν ότι δυτικά από τη Μυρτιά ξεκινά το Κουναβιανό φαρράγι και ανατολικά της συνεχίζει το φαράγγι Καρτερού με πολλά αξιοθέατα.
Η πλατεία του χωριού είναι γραφική και φυσικά μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ ή το φαγητό σας σε παραδοσιακά καφενεία και ταβερνάκια του χωριού.