Ιωάννης Φιλιππάκης: Ο Κρητικός που έψαξε τη ρίζα της αγάπης και τη «δίνει» στο λαούτο

Ο Ιωάννης Φιλιππάκης γεννήθηκε στη Γερμανία, παιδί μεταναστών με καταγωγή από τα Αστερούσια Όρη. Ο πατέρας του Ιωάννη είναι από τον Αχεντριά και η μητέρα του από την Εθιά.

Ο Ιωάννης είναι αυτοδίδακτος στο λαούτο και το τραγούδι και η μεγάλη του έμπνευση ήταν ο παππούς του, και όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, ήξερε όλο τον Βιτσέντζο Κορνάρο απ’ έξω και ολημερίς τον θυμάται να τραγουδά τον Ερωτόκριτο.

Ο ίδιος όπως λέει, δεν μπορούσε παρά να ψάξει τη ρίζα της Αγάπης μέσα από τη μουσική όπως και έκανε για πολλά χρόνια.

Το 2018 ηχογράφησε το πρώτο του τραγούδι με τίτλο «Δώρο του παραδείσου», σε στίχους και μουσική δική του, το οποίο κυκλοφόρησε το 2019 μέσα από το κανάλι του στο Youtube και ακολούθησε το «Κρήτη και Κύπρος», πάλι σε στίχους και μουσική του.

Συνεχίζει στα χνάρια της αγάπης που τον δίδαξε ο παππούς του, με ταπεινότητα και ήθος, ξεκινώντας να κάνει  τα πρώτα του βήματα με θάρρος και αποφασιστικότητα, και όπως λέει, αν δεν ξεκινήσεις δεν πορεύεσαι.

Να αναφέρουμε τέλος, ότι αυτό τον καιρό κάθε Τρίτη και Σάββατο ο Ιωάννης Φιλιππάκης εμφανίζεται σε ταβέρνα στη Χερσόνησο σε ένα 3ωρο μουσικό πρόγραμμα που ξεκινά από τις 8.30 το βράδυ, συνεχίζοντας παράλληλα να ηχογραφεί καινούργια τραγούδια τα οποία θα κυκλοφορήσουν από το προσωπικό του κανάλι στο Youtube IOANNIS FILIPPAKIS.

Το βίντεο του τραγουδιού που ακολουθεί, περιέχει διάφορα τοπία της Κρήτης και της Κύπρου σε φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης, τραβηγμένες από τον Κύπριο φωτογράφο, Χαράλαμπο Κουλουμή.

Στο τραγούδι ξεχωρίζει η συνεργασία του Ιωάννη Φιλιππάκη, με δύο εξαιρετικούς μουσικούς (και συνεργάτες του Μίκη Θεοδωράκη), την Κυπραία Μαριλίζα Παπαδούρη στο τσέλο και τον Δημήτρη Παπαγγελίδη στην κλασική κιθάρα. Επίσης συμμετέχουν οι καταξιωμένοι Κύπριοι μουσικοί: Ανδρέας Ροδοσθένους στο μπάσο, και ο Ρόδος Παναγιώτου στα κρουστά.

Στο Λαούτο και τραγούδι, ο Ιωάννης Φιλιππάκης

Μεγάλη έκπληξη αποτελεί προς το τέλος του τραγουδιού, η συμμετοχή της πολυμελούς χορωδίας: «AMI Choir» της Λευκωσίας. Η παραγωγή του τραγουδιού, έγινε στη Λεμεσό της Κύπρου στο studio 101.

Η παραγωγή του βίντεο έγινε από τον Χαράλαμπο Κουλουμή.

https://www.facebook.com/filippakisioannis/