Στέλιος Βαμβακάς: Ο νεαρός λυράρης που σέβεται και τιμά τις παραδόσεις της Κρήτης

Ο Στέλιος Βαμβακάς γεννήθηκε στα Χανιά της Κρήτης. Μεγάλωσε σε μία οικογένεια που σέβεται και τιμά τις παραδόσεις. Έτσι ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με την κρητική μουσική στην ηλικία των πέντε ετών όταν οι γονείς του τον έγραψαν σε ένα παραδοσιακό σύλλογο για να μάθει τους λεβέντικους κρητικούς χορούς. Η κοινωνικότητα και τα χαρούμενα συναισθήματα που συνάντησε στους παραδοσιακούς χορούς έδεσαν με τον χαρακτήρα του, με αποτέλεσμα να αγαπήσει πέραν από το χορό και τα μουσικά ακούσματα της Κρήτης.

Η αγάπη αυτή δεν ήταν πάντως αρκετή για να γεμίσει τις ανάγκες του μικρού παιδιού. Ήθελε να συμμετάσχει στην… πηγή της χαράς. Ξεκίνησε να κάνει μαθήματα κρητικής παραδοσιακής λύρας σε ηλικία εννέα ετών με τον διδάσκαλο Νεκτάριο Κλωστράκη. Το τραγούδι ήρθε από μόνο του και ήταν αναπόφευκτο γιατί με αυτόν τον τρόπο συμπλήρωσε τον λυρικό ήχο με την προσωπική του σφραγίδα στη μελωδία της χαράς. Τα σχολικά του χρόνια δεν επηρέασαν την αγάπη αυτή. Αντίθετα την ενίσχυσαν, γιατί εκεί ξεκίνησαν με επιτυχία και τα πρώτα δειλά βήματα στο μουσικό πάλκο. Μετά την συμμετοχή σε πολλές σχολικές εκδηλώσεις είχε πλέον ξεκαθαρίσει μέσα του την απόφασή του για το μέλλον του.

Η δεξιοτεχνία του στη λύρα σύντομα προσέλκυσε επαγγελματικές προτάσεις, τις οποίες αξιοποίησε προτού καν ενηλικιωθεί, ξεκινώντας αποφασιστικά την προσωπική του πορεία ως μουσικός. Και το πιο αξιολογο σε αυτή την ιστορία είναι ότι στην ηλικία των 24 ετών μετρά πλέον πάρα πολλές και αξιόλογες συνεργασίες, τόσο με μουσικούς όσο και με ερμηνευτές της παραδοσιακής κρητικής μουσικής. Ο Στέλιος έχει σήμερα τη δική μπάντα και πραγματοποιεί εμφανίσεις σε όλη την Ελλάδα.