Μιλώντας για καινοτομία – Στην Γαλλία το πρώτο χωριό για ασθενείς με Αλτσχάιμερ

Οι Γάλλοι κατασκευάζουν το «χωριό του Αλτσχάιμερ» (Village Landais Aszheimer), μία ειδικά σχεδιασμένη περιοχή για τους ασθενείς που πάσχουν από τη νόσο.

Οι κάτοικοι θα έχουν τη δυνατότητα να ζουν σε αυτό το χωριό χωρίς περιορισμούς, δυσκολίες και φάρμακα, αλλά με απόλυτη ασφάλεια. Η περιοχή θα διαθέτει όλες τις απαραίτητες υποδομές που θα διευκολύνουν τη ζωή τους, όπως αγορά, κομμωτήριο, γυμναστήριο και βιβλιοθήκη και παράλληλα θα υπάρχει διαθέσιμο γι’ αυτούς εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό.

Το χωριό θα μοιάζει με ένα παραδοσιακό μεσαιωνικό χωριό, ώστε να είναι κάτι οικείο για τους κατοίκους. Κύριος σκοπός του εγχειρήματος είναι οι ασθενείς να μπορούν να ζουν με ασφάλεια μακριά από νοσοκομεία, ενώ επιπλέον η περιοχή θα διαθέτει και ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους που θα τους βοηθούν να επιστρέφουν στο σπίτι τους στις περιπτώσεις που χάνονται, αλλά και που θα τους κρατούν συντροφιά, ώστε να μην αισθάνονται ψυχική απομόνωση.

Το πρότζεκτ πρόκειται να φιλοξενήσει περίπου 120 ασθενείς μέχρι το τέλος του 2019, ενώ θα υποστηριχθεί και από σύστημα εθελοντισμού, στο οποίο Γάλλοι πολίτες θα μπορούν να συμμετέχουν μετά από μια ειδική εκπαίδευση.