Μαρουλάς – Το χωριό της Κρήτης με το έντονο βενετσιάνικο χρώμα

Νοτιοανατολικά του Ρεθύμνου και 10 χιλιόμετρα από την πόλη, βρίσκεται ο Μαρουλάς, παραδοσιακό χωριό κτισμένο στην κορυφή ενός λόφου στα 240 μέτρα, στο οποίο διασώζεται έντονα το βενετσιάνικο χρώμα.

Ο Μαρουλάς έχει χαρακτηριστεί διατηρητέος οικισμός και παραδοσιακός οικισμός μέσης πολιτιστικής αξίας.
Στα γραφικά καλντερίμια του χωριού θα δείτε πύργους, ενετικά μέγαρα, ανάκτορα, και αψιδωτές πόρτες.
Το πιο χαρακτηριστικό σημείο του είναι η Βρύση, που αποτελεί φυσική πηγή με στέρνες και υπεραιωνόβια πλατάνια.
Χαρακτηριστικό επίσης του χωριού είναι οιο δύο πύργοι του με τον μεγαλύτερο να έχει ύψος 14 μέτρα και θέα προς τη Φορτέσα Ρεθύμνου.


Στην περιοχή η αρχαιολογική σκαπάνη έχει αποκαλύψει δύο νεκροταφεία της τελικής ανακτορικής περιόδου. Το πρώτο βρίσκεται στη θέση Μεζάρια και το δεύτερο στη θέση Πριναρές.
Διαδρομή ανάμεσα στους ελαιώνες, σε οδηγεί στον ιστορικό οικισμό. Σύμφωνα με την παράδοση, το χωριό πήρε το όνομά του από τη βοσκοπούλα Μαρούλη που βόσκοντας τα πρόβατά της στην περιοχή βρήκε μια πηγή με χωνευτικό δροσερό νερό. Η πηγή αυτή υπάρχει στο χωριό από τη Βενετοκρατία.

Ο επισκέπτης μπορεί να δει το ελαιοτριβείο, τις μεγάλες καμαρωτές πόρτες των βενετσιάνικων αρχοντόσπιτων, τα στενά δρομάκια, τις καμάρες. Αξιοθέατο αποτελεί και ο Ναός του Προφήτη Ηλία στην κορυφή του λόφου, απ’ όπου φαίνεται από ψηλά ο παραδοσιακός οικισμός και το Κρητικό Πέλαγος και, ακόμη, η πηγή της Μαρούλης, στο βάθος του φαραγγιού.

Στην περιοχή έχουν αποκαλυφθεί δύο νεκροταφεία της τελικής ανακτορικής περιόδου. Το πρώτο, στη θέση Μεζάρια, αποτελείται από λαξευτούς θαλαμοειδείς τάφους. Οι τάφοι αυτοί περιέχουν λάρνακες, κεραμική των ΥΜ ΙΙΙ Α και Β χρόνων, χάλκινα σκεύη και όπλα, κοσμήματα και σφραγίδες. Tα ευρήματα του νεκροταφείου εκτίθενται στο αρχαιολογικό μουσείο Ρεθύμνης.
Ανάμεσα στα άλλα γευστικά και τοπικά προιόντα της περιοχής αξίζει να δοκιμάσετε τα εκπληκτικά τυριά καθώς και την εξαιρετική τσικουδιά και το μοναδικό σε νοστιμιά μέλι.
Ο Μαρουλάς αποτελεί ιδανικό σημείο για ξεκούραση και για να απολαύσετε τον καφέ σας είναι η πλατεία του χωριού.

Με πληροφορίες από wikipedia