Αβδού: Το φιλόξενο χωριό με το καταπράσινο τοπίο

Το πανέμορφο χωριό Αβδού βρίσκεται στην ενδοχώρα του Δήμου Χερρονήσου, στους πρόποδες του όρους Σελένα και σε υψόμετρο 230 μέτρα. Απέχει 38 χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης του Ηρακλείου.

O Ναός της Παναγίας Παντάνασσας

Χαρακτηριστικό στοιχείο στο Αβδού είναι οι ξύλινες ταμπέλες και επιγραφές που υπάρχουν σχεδόν σε όλα τα κτίσματα του χωριού, παραπέμποντας έτσι σε παλιές όμορφες εποχές.
Στο χωριό υπάρχουν ιστορικά μνημεία βυζαντινής τέχνης και βυζαντινές εκκλησίες. Η καμαροσκεπής εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου που σύμφωνα με ιστορική επιγραφή, κτίστηκε το 1445, διαθέτει πολύ ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες με ζωντανά χρώματα.
Μια ακόμα πανέμορφη εκκλησία είναι η Παναγία η Παντάνασσα που χρονολογείται από το 1600 και βρίσκεται μέσα σε έναν καταπράσινο λόφο 300 μέτρα βορειοδυτικά από το χωριό, καθώς και άλλες σπουδαίες εκκλησίες όπως του Αγ. Αντωνίου και της Αγίας Άννας σε υψόμετρο 700 μέτρων.

Προχωρώντας με προορισμό το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη και της Αγίας Άννας ο επισκέπτης θα συναντήσει ένα τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, ένα δάσος με πρίνους, αζιλάκους και σφενδάμους. Το δάσος φθάνει στη θέση «Αλωνάκι», σε υψόμετρο περίπου 700 μ. όπου η θέα είναι πανοραμική στην ευρύτερη περιοχή.
Το Αβδού διατηρεί τα ήθη και έθιμα του, δεν έχει χάσει την πολιτιστική του κληρονομιά και οι κάτοικοι του είναι φιλόξενοι και πρόθυμοι να εξυπηρετήσουν τον κάθε επισκέπτη.