Τα ευεργετικά οφέλη της κολύμβησης στο σώμα

Το κολύμπι για κάποιους αποτελεί μία πολύ αγαπημένη δραστηριότητα. Πέρα όμως από την απόλαυση που προσφέρει, είναι κυριολεκτικά θαυματουργό για την σωματική υγεία και εμφάνιση, και αντικαθιστά επάξια το γυμναστήριο.

Οι κολυμβητές χρησιμοποιούν πολλές μυικές ομάδες για να κινηθούν στο νερό και τα αποτελέσματα είναι ορατά σε όλο το σώμα, αφού τονώνεται το μυίκό τους σύστημα.

Καθώς τεντώνονται για να κινηθούν, υπερνικώντας μάλιστα την αντίσταση του νερού, κάνουν ένα μόνιμο stretching, διατηρώντας ή αυξάνοντας την ευλυγισία τους.

Αναλόγως με την ένταση που κολυμπά κάποιος, το κολύμπι καίει πολύ περισσότερες θερμίδες από το τρέξιμο. Πιο συγκεκριμένα, το ελεύθερο στιλ για 10 λεπτά καίει 100 θερμίδες, ενώ η «πεταλούδα» καίει 150 θερμίδες.

Επιπλέον, έρευνες δείχνουν ότι, ναι μεν το τρέξιμο συμβάλει περισσότερο στην αύξηση της πυκνότητας των οστών, αλλά και η κολύμβηση παρέχει πολλαπλά οφέλη, όσον αφορά το συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνα ανέλυσαν πάνω από 40.000 άντρες, από 30 έως 90 ετών, για 32 συναπτά χρόνια. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι κολυμβητές της έρευνας είχαν 50% μειωμένο ποσοστό θανάτου συγκριτικά με εκείνους που έτρεχαν, περπατούσαν ή δεν ασκούνταν καθόλου.

Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε, ότι σύμφωνα με τον Ιπποκράτη, η θάλασσα έχει ευεργετική επίδραση στην ψυχκή, πνευματική ευεξία, ενώ με τα ιχνοστοιχεία που περιέχει, βοηθά στην ίαση των σωματικών ασθενειών.