Αναστάσης Μπούχλης: “Η Κρήτη είναι ο τόπος που με καθόρισε σαν άνθρωπο” (βίντεο)

Ο Αναστάσης Μπούχλης, αν και νέος όπως πολλοί, κατάφερε όμως να ξεχωρίσει στο στερέωμα της κρητικής μουσικής με την αυθεντική φωνή του και το πάθος της ερμηνείας του. O Αναστάσης που δεν τραγουδά μόνο, αλλά γράφει στίχους και μουσική, μίλησε στο UniqueCreta, με απλότητα και ντομπροσύνη.

Θα ήθελα να ξεκινήσω με μια κλασσική αλλά καίρια ερώτηση κύριε Μπούχλη. Τι σημαίνει για εσάς η Κρήτη.

Η Κρήτη για μένα έχει διπλή σημασία. Από τη μία είναι τόπος που μεγάλωσα και  από την άλλη είναι ο τόπος που με καθόρισε σαν άνθρωπο. Η Κρήτη σημαίνει παράδοση, ήθη και έθιμα, ιστορία, μουσική, πολιτισμός, φιλοξενία, μα πάνω από όλα ανθρωπιά.

Σε ποιό μέρος της Κρήτης γεννηθήκατε και ποιά ήταν τα παιδικά σας βιώματα όσον αφορά την κουλτούρα, τα ήθη και έθιμα μας

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Ασκύφου Σφακίων. Από μικρός ένιωθα έντονο ενδιαφέρον για τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας και τις εκδηλώσεις μέσα από τις οποίες αυτά αναδεικνύονταν, όπως είναι τα γλέντια, οι γάμοι και οι βαπτίσεις, οι εκδηλώσεις ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

Πότε καταλάβατε ότι θα γίνετε “παιδί” της μουσικής του τόπου που σας γέννησε;

Από παιδί είχα πλούσια μουσικά ερεθίσματα. Μου άρεσε ο χορός, το ριζίτικο. Κάθισα δίπλα σε εξαιρετικούς δασκάλους, η ενασχόληση με την κρητική μουσική ήταν κάτι που ήρθε από μόνο του, όταν σε ηλικία 14 ετών έπιασα στα χέρια  μου το πρώτο μου λαούτο.

Υπήρξε κάποιο ερέθισμα από την οικογένεια ή ήταν… προσωπική υπόθεση η ενασχόληση με τη μουσική;

Ίσως το πιο σημαντικό ερέθισμα για μένα ήταν ο πατέρας μου. Συγκεκριμένα είχε δημιουργήσει μία ομάδα ριζίτικου τραγουδιού, στην οποία συμμετείχα και εγώ. Η αγάπη μου για το ριζίτικο, αποτέλεσε την αφορμή και το έναυσμα για τη μετέπειτα πορεία μου.

Ποιά είναι η έμπνευση για τον Αναστάση να γράφει; Ο έρωτας, η αγάπη, τα τοπία ή όλα μαζί;

Η μουσική για μένα είναι τρόπος έκφρασης. Αντλώ έμπνευση από τα καθημερινά μου βιώματα, από τις μικρές και τις μεγάλες στιγμές, από τα συναισθήματά μου.

Τα τραγούδια που έχετε γράψει μέχρι σήμερα…

Το πρώτο μου τραγούδι είναι το «Σκίσε φωνή μου τα βουνά», με μουσική δική μου όπως και ο πρώτος στίχος, και ο δεύτερος του εκλεκτού συνεργάτη μου Αντώνη Κουράκη. Το επόμενο τραγούδι είναι οι «Κρήτες Μακεδονομάχοι», το οποίο αναφέρεται στους προγόνους μας που έδωσαν την ζωή τους για την Μακεδονία. Η   μουσική είναι δική μου και οι στίχοι του πατέρα μου Νεκτάριου Μπούχλη. Χαίρομαι πάρα πολύ που και τα δύο μου τραγούδια είχαν μεγάλη  αποδοχή και ανταπόκριση από το κόσμο.

Είστε νέος καλλιτέχνης και η κρητική μουσική έχει βαριά ιστορία. Έχετε κάποιο όραμα για την εξέλιξη της και μέσα από τα δικά σας τραγούδια;

Πράγματι η κρητική μουσική έχει βαριά ιστορία, γι’ αυτό και το θεωρώ χρέος μου να συμβάλλω αποφασιστικά στην εξέλιξη της,  ώστε από τη μία να αναπλάθεται και να εμπλουτίζεται και από την άλλη να μην χάσει τη μοναδικότητα και την αυθεντικότητά της.

Τι θα θέλατε να αλλάξετε ή να προσθέσετε στην κρητική μουσική;

Κάτι που θα ήθελα να αλλάξω είναι να μη θυσιάζονται όλα στο βωμό του χρήματος, να μην ξεχνάμε ότι η επαφή με τη μουσική αλλά και η αλληλεπίδραση με άλλους ανθρώπους μέσω της μουσικής θα πρέπει να είναι κινητήριος δύναμή μας. Η αποκόμιση κέρδους θεωρώ ότι πρέπει να είναι το φυσικό επακόλουθο και το αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς, αλλά να μην αποτελεί την αρχή και το τέλος των πάντων.

Υ.Σ. Αναδημοσίευση παλαιότερης συνέντευξης του καλλιτέχνη, λόγω επιθυμίας των αναγνωστών μας

Ελένη Δ. Μπουχαλάκη

Προηγούμενο άρθροAthens Science Virtual Festival 2021 – Η εποχή των ηρώων στην Τεχνόπολη
Επόμενο άρθροΓαλανόλευκο κειμήλιο 51 ετών κυματίζει στον Αϊ Γιώργη στα Ανώγεια