Νίκος Ξυλούρης: Γεννήθηκε σαν σήμερα ο Αρχάγγελος της Κρήτης (βίντεο)

Ο σπουδαίος Έλληνας μουσικός και τραγουδιστής, γεννήθηκε σαν σήμερα, 7 Ιουλίου του 1936, στο ορεινό χωριό Ανώγεια της Κρήτης από οικογένεια με μουσική παράδοση και πολλούς λυράρηδες. Ο Νίκος Ξυλούρης, σε ηλικία μόλις οκτώ ετών έφυγε από τον τόπο του μαζί με τους υπόλοιπους κατοίκους, όταν οι Γερμανοί έκαψαν το χωριό του. Οι κάτοικοι του χωριού, διωγμένοι από την βαναυσότητα της γερμανικής κατοχής, μεταφέρθηκαν σε άλλο χωριό της επαρχίας Μυλοποτάμου όπου παρέμειναν μέχρι και την απελευθέρωση της Κρήτης.

Σε νεαρή ακόμα ηλικία, με τη βοήθεια του δασκάλου του, κατάφερε να πείσει τον πατέρα του να του αγοράσει την πρώτη του λύρα και πολύ γρήγορα άρχισε να παίζει σε γάμους και πανηγύρια

Στα 17 του αποφάσισε να μετακομίσει στο Ηράκλειο και έπιασε δουλειά στο νυχτερινό κέντρο «Κάστρο». Στην συνέχεια παντρεύτηκε την Ουρανία Μελαμπιανάκη, με την οποία απέκτησαν έναν γιο και μία κόρη. Το 1966, χρονιά της γέννησης της κόρης του, κέρδισε το πρώτο βραβείο σε ένα φεστιβάλ μουσικής στο Σαν-Ρέμο, παίζοντας με τη λύρα του ένα συρτάκι, ενώ την επόμενη χρονιά άνοιξε στο Ηράκλειο το μουσικό κέντρο «Ερωτόκριτος».

Το 1971 όμως, ήταν η καθοριστική χρονιά για εκείνον, καθώς ξεκίνησε κοινές εμφανίσεις με το Γιάννη Μαρκόπουλο στη μπουάτ «Λήδρα». Η ιδιαίτερη φωνή του, που είχε γίνει σύμβολο της αντίστασης, ήταν και ο λόγος, που συνάντησε ιδιαίτερα προβλήματα από τη λογοκρισία του δικτατορικού καθεστώτος, το οποίο απαγόρευσε να ακούγεται “η φωνή του Ξυλούρη”.

Στην ακμή της καριέρας του, ο Νίκος Ξυλούρης αντιλήφθηκε ότι έχει καρκίνο. Συγκεκριμένα, όγκο στους πνεύμονες με μετάσταση στον εγκέφαλο. Μετά από μεγάλο αγώνα, πολλαπλές εγχειρήσεις, ένα ταξίδι στο Memorial Hospital της Νέας Υόρκης και αρκετή ταλαιπωρία έχασε τη μάχη στο αντικαρκινικό νοσοκομείο Πειραιώς στις 8 Φεβρουαρίου του 1980, αφήνοντας πίσω του ένα σπουδαίο έργο.

Με τη φωνή και το ήθος του σημάδεψε τα χρόνια της χούντας, την αντίσταση σε αυτήν, αλλά και τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης. Και όπως ο ίδιος έλεγε χαρακτηριστικά μετά τη μεταπολίτευση, αναφερόμενος στους ανθρώπους της μουσικής βιομηχανίας: «Εγώ τους ίδιους ανθρώπους έβλεπα να κανονίζουν επί χούντας, τους ίδιους βλέπω και τώρα».

Το σπίτι του Νίκου Ξυλούρη στα Ανώγεια