Η πρόληψη από την HPV μόλυνση είναι στο χέρι σου

Πρακτικά o μόνoς τρόπoς πρoφύλαξης από την HPV-μόλυνση είναι η σεξoυαλική απoχή, κάτι που είναι αδύνατο. Σαφώς η χρήση του πρoφυλακτικoύ μειώνει την πιθανότητα μόλυνσης από τoν ιό, χωρίς ωστόσο να την μηδενίζει. Όσον αφορά την χρήση ειδικών κρεμών, κoλπικών υπoθέτων, κ.ά., τα oπoία λέγεται  ότι μειώνoυν την πιθανότητα HPV-μόλυνσης, αυτά δεν συνιστώνται αφού η απoτελεσματικότητά τoυς είναι άκρως επισφαλής.

Έτσι, ο μόνος και ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος προφύλαξης εναντίον της μόλυνσης, είναι τα εμβόλια.  Αυτά περιέχουν μόνο πρωτεΐνες από την κάψα του ιού και όχι γενετικό υλικό και κατά συνέπεια δεν μπορούν να προκαλέσουν την νόσο, όπως συμβαίνει με άλλα εμβόλια που περιέχουν εξασθενημένα στελέχη μικροβίων ή ιών.

Τα εμβόλια που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά, προκαλούν  τον οργανισμό να παράγει ειδικά αντισώματα, παρέχοντας  έτσι υψηλή προστασία εναντίον των δύο πλέον επικίνδυνων τύπων του ιού για καρκινογένεση (16 και 18), που ευθύνονται για το 70% των περιπτώσεων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι εξελισσόμενες μελέτες δείχνουν διεύρυνση της παρεχόμενης προστασίας του εμβολιασμού και σε ορισμένους άλλους τύπους του HPV, κάτι που σημαίνει ότι η προστασία που παρέχει ο εμβολιασμός τελικά ξεπερνά το 70% και να φθάνει μέχρι και το 83%. Μάλιστα, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα, αποδεικνύεται, ότι ο εμβολιασμός όντως έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Συστήνεται να εμβολιάζονται τα κορίτσια ηλικίας 12-15 ετών, καθώς και οι νέες γυναίκες ηλικίας 15-26 ετών, που δεν εμβολιάστηκαν σε μικρότερη ηλικία, ακόμη και αν είναι ήδη σεξουαλικά ενεργές. Πρέπει επίσης να τονιστεί, ότι είναι εξίσου σημαντικό και τα αγόρια να εμβολιαστούν κατά του ιού HPV καθώς ο HPV είναι ένας επικίνδυνος, σεξουαλικά μεταδιδόμενος ιός που μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από προβλήματα υγείας και στα δύο φύλα.

Εκτός από τον καρκίνο του τραχήλου, η λοίμωξη από τον ιό, μπορεί να οδηγήσει και  σε άλλες μορφές καρκίνων των γεννητικών οργάνων και του πρωκτού  στις γυναίκες, όπως και καρκίνου του πέους και του πρωκτού στους άνδρες. Επιπλέον, ο HPV προκαλεί κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων, καθώς και καρκίνο στο στόμα και το λαιμό.

Για πιο αναλυτική ενημέρωση, ζητήστε την βοήθεια του προσωπικού σας γιατρού ή επισκεφθείτε την Ελληνική HPV Εταιρεία στην ηλεκτρονική διεύθυνση  www.hpvsociety.gr.

Άρσα Κιλιτζιάν

Mαία – Αρθρογράφος