Η Δημοτική Φιλαρμονική Ηρακλείου – Μια μακραίωνη και ένδοξη ιστορία (βίντεο)

Η Δημοτική Φιλαρμονική ιδρύθηκε το 1912 και ήταν συνδεδεμένη αρχικά με τους φιλοπρόοδους πολιτιστικούς συλλόγους του τόπου. Επικεφαλής της ήταν τότε ο Αντ. Μπιφέρνος. Τον διαδέχτηκε ο ικανότατος Οικονομάκος. Kατόπιν τη διηύθυνε ο Γ. Ντεληβασίλης.
Το 1932, η λειτουργία της φιλαρμονικής εντάσσεται στο Δήμο Ηρακλείου, ενώ το 1940 διακόπτεται λόγω του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το 1948 η δημοτική αρχή αποφάσισε την αναδιοργάνωση της φιλαρμονικής την οποία ανέλαβε ο Αρχιμουσικός Μηνάς Τζωρτζάκης, ο οποίος δημιούργησε ικανούς και άρτια εκπαιδευμένους μουσικούς για την επάνδρωση της φιλαρμονικής. Η φιλαρμονική αυτή τις δεκαετίες 50 και 60 έδιδε συναυλίες κάθε Κυριακή στο κιόσκι της πλατείας Ελευθερίας και κάθε Τετάρτη στην πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου (Λιοντάρια), με έργα υψηλού καλλιτεχνικού περιεχομένου. Το 1966 ο Αρχιμουσικός Γιάννης Τζωρτζάκης δημιούργησε τη Σχολή Φιλαρμονικής του Δήμου Ηρακλείου. Η σχολή αυτή με το διπλό προορισμό της, την δωρεάν μουσική μόρφωση των δημοτών μας και τη δημιουργία άρτια εκπαιδευμένων μουσικών στα πνευστά και κρουστά όργανα, αποτέλεσε τον κυριότερο παράγοντα στην ανοδική καλλιτεχνική πορεία της φιλαρμονικής.

Παλιά φωτογραφία της Φιλαρμονικής από το kritipoliskaihoria.gr

Το 1997 αναλαμβάνει τη διεύθυνση, ο Λεωνίδας Τζωρτζάκης ανεβάζοντας σε πολύ υψηλό επίπεδο τη φιλαρμονική και σήμερα θεωρείται μια από τις καλύτερες στην Ελλάδα. Καθιέρωσε συνεργασίες με Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες. Ενδεικτικά αναφέρουμε την εμφάνιση της φιλαρμονικής σε ένα κοινό καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τη φιλαρμονική της μουσικής ακαδημίας της Μόσχας, τη συμμετοχή της στις πολιτιστικές εκδηλώσεις για την εκατονταετηρίδα των Ολυμπιακών αγώνων στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο Αθηνών, τη συμμετοχή στο δεκαήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων της πόλης της Μόσχας και τις συναυλίες της με καλλιτέχνες της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και άλλους καλλιτέχνες όπως η Έλλη Πασπαλά, η Ευανθία Ρεμπούτσικα, ο Πάνος Καλαντζόπουλος, ο Βασίλης Λέκκας, ο Νίκος Ανδουλάκης, κ.α.

Σήμερα η φιλαρμονική μπορεί να ανταποκριθεί και στις πιο μεγάλες καλλιτεχνικές απαιτήσεις καθώς περιλαμβάνει στο ρεπερτόριό της πλήρες ανανεωμένο πρόγραμμα. Άλλωστε, εύσημο των ικανοτήτων της αποτελούν οι συνεχείς προσκλήσεις για συμμετοχή σε εορταστικές εκδηλώσεις και οι τακτικές της συναυλίες όχι μόνο εντός των ορίων του Δήμου, αλλά και σε άλλους δήμους της χώρας.