Έγκυος το καλοκαίρι

Η εγκυμοσύνη είναι μία εξαιρετικά σημαντική περίοδος στην ζωή της γυναίκας. Πρόκειται για μία φυσιολογική κατάσταση, κατά την οποία αν δεν υπάρχουν επιπλοκές η προηγούμενη δραστηριότητα μπορεί να συνεχιστεί, με κάποιες τροποποιήσεις και ακολουθώντας τις οδηγίες του γιατρού ή της μαίας σας, χωρίς κανένα πρόβλημα.

Το ίδιο ισχύει φυσικά και για το καλοκαίρι, που είναι μία ιδιαίτερα αγαπητή εποχή καθώς είναι ο καιρός των διακοπών και της θάλασσας!

Αγαπητές μας εγκυμονούσες:

Τις πολύ ζεστές ημέρες αποφύγετε την έντονη δραστηριότητα, τις άσκοπες μετακινήσεις, και γενικότερα μην εκτίθεστε στον ήλιο.

– Φροντίστε όταν χρησιμοποιείτε κλιματιστικό, αυτό να είναι καλοσυντηρημένο, έτσι ώστε να μην διασπείρει μικρόβια στον χώρο.

– Κάντε χλιαρά ντους που θα σας βοηθήσουν ναι αισθανθείτε καλύτερα.

– Πιείτε πολύ νερό χωρίς να περιμένετε να διψάσετε, γιατί τότε έχετε ήδη αφυδατωθεί, και κινδυνεύετε περισσότερο από κυστίτιδες και ουρολοιμώξεις. Μπορείτε επίσης να πίνετε φυσικούς χυμούς φρούτων, που και θα σας δροσίζουν και θα σας τροφοδοτούν με βιταμίνες που σας είναι απαραίτητες.

– Ακολουθήστε ένα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά διαιτολόγιο, φτωχό σε λιπαρά για να μην αυξάνεται η θερμοκρασία του σώματος, και χωρίς μπαχαρικά που ερεθίζουν το στομάχι.Τρώτε μικρά, συχνά και ελαφρά γεύματα. Φροντίστε καθημερινά να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε ασβέστιο, βιταμίνες καθώς και ω-3 λιπαρά.

Προτείνονται: Γάλα, γιαούρτι, δημητριακά, ψάρια, φρούτα, σπανάκι, ντομάτες άπαχο κόκκινο κρέας.

Ντυθείτε με ρούχα άνετα και κατά προτίμηση βαμβακερά. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τα εσώρουχά σας. Διαλέξτε τα ρούχα εκείνα που σας κάνουν να αισθάνεστε άνετα ανάλογα με την ηλικία της εγκυμοσύνης σας. Επίσης, όταν είστε έξω κατά την διάρκεια της ημέρας μην παραλείπετε το καπέλο.

Το περπάτημα, εφόσον δεν υπάρχει κάποια ιατρική αντένδειξη, είναι μία πολύ καλή άσκηση που τονώνει την κυκλοφορία, και προλαμβάνει το οίδημα των ποδιών. Πρέπει να το αποφεύγετε τις ζεστές ώρες της ημέρας και να μην το παρακάνετε. Καλό είναι να σταματήσετε αμέσως μόλις αισθανθείτε κούραση.

Το αγαπημένο μας κολύμπι, επιτρέπεται σε όλη την διάρκεια της εγκυμοσύνη εκτός από τον τελευταίο μήνα της (εφόσον δεν υπάρχει ιατρική αντένδειξη). Οι κινήσεις σας δεν πρέπει να είναι έντονες, προτιμήστε την θάλασσα και όχι την πισίνα (αυξάνεται ο κίνδυνος των λοιμώξεων), και μην κολυμπάτε χωρίς συντροφιά. Μόλις βγείτε από το νερό, πλυθείτε καλά και αλλάξτε το βρεγμένο μαγιό.

Αν θέλετε να ταξιδέψετε γενικά μπορείτε με αεροπλάνο κατά το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο, ή με αυτοκίνητο αποφεύγοντας τα πολύωρα ταξίδια που θα σας κουράσουν. Σε κάθε περίπτωση πάντως, πριν το οργανώσετε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, γιατί σε κάθε τρίμηνο της εγκυμοσύνης υπάρχουν και διαφορετικοί κίνδυνοι.

Να έχετε ένα όμορφο καλοκαίρι!

Άρσα Κιλιτζιάν

Μαία – Αρθρογράφος

Προηγούμενο άρθροΔομήνικος Θεοτοκόπουλος – Ο ζωγράφος από την Κρήτη που κατέκτησε τον κόσμο
Επόμενο άρθρο…Καράβια βγήκαν στη στεριά