Μην κοιτάξεις ποτέ πίσω…

Είναι θέμα κάποιων ωρών, άλλος ένας χρόνος μέσα στο αχανές σύμπαν να προστεθεί στη ζωή του καθενός. Τα ζώα, ξέρουν από ένστικτο να διαχειρίζονται την πορεία τους, το νιάξιμο για το ταίρι τους, την αναζήτηση της τροφής τους και όταν έρχεται η ώρα η … δική τους, να σεργιανούν όπου ο Δημιουργός τα έταξε. Σε βυθούς, σε δάση, σε δέντρα, στη φύση ολάκερη.

Ο άνθρωπος με νου, ψυχή και συναισθήματα, βαδίζει στο δικό του μονοπάτι, όχι συνήθως όπως εκείνος θέλει, αλλά όπως οι άλλοι του έμαθαν εκεί έξω. Αυτά τα απίστευτα και μοναδικά «πρέπει» που πολλοί θα ήθελαν να αποτινάξουν από πάνω τους αλλά δεν μπορούν.

Είναι κι άλλοι πάλι, που πολύ τους αρέσει να προβάλουν ο,τιδήποτε κάνουν στη ζωή τους σε κοινή θέα στα social media, για να γίνονται πιο γνωστοί, για να αποκτούν «φίλους» για τα δικά τους «γιατί» που κι αυτά από κάποια αδήρητη ανάγκη προέρχονται.

Είναι και μια άλλη … ράτσα ανθρώπων, εκείνοι με το συναίσθημα που χτυπά κόκκινο, που στεναχωριούνται, που αγχώνονται, που θέλουν όλα να τα κάνουν τέλεια. Σ’ αυτούς απευθύνομαι, σ’ αυτούς θέλω να σφίξω το χέρι απ’ το μέρος της καρδιάς και να τους πω κάτι που κάποιος μεγάλος είχε πει. Ο Νίκος Καζαντζάκης. «Ο,τι είναι να γίνει, έχει ήδη γενεί».

Η προσπάθεια για το καλύτερο αυτονόητη, τα όνειρα και τα οράματα θεμιτά και καλοδεχούμενα. Κι αν κάτι στραβώσει; Κι αν κάνουμε λάθη; Γεννηθήκαμε για να κάνουμε λάθη και μέσα από αυτά να μαθαίνουμε.

Το μεγαλύτερο λάθος απ’ όλα είναι ότι κοιτάζουμε πίσω. Ο προορισμός του καθενός είναι μπροστά και ποτέ πίσω.

Ευχή μου λοιπόν για τη χρονιά που σε λίγο έρχεται, κάτι που σαφώς θα συμβάλλει και στην ψυχική αλλά και σωματική μας υγεία. Ποτέ να μην κοιτάξεις ξανά πίσω. Κανείς δεν είναι αλάνθαστος. Μην νιώσεις τύψεις για κάτι το οποίο σε ανάγκασαν να κάνεις. Νιώσε τύψεις και συγνώμη για κάτι που έκανες εσκεμμένα. Όλα τ’ άλλα άστα στο τετράδιο της λήθης και προχώρα μπροστά.

Κάπου πιο κάτω σε περιμένει η δική σου αλήθεια, η δική σου ζωή, αυτή που ΕΣΥ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΖΗΣΕΙΣ.

Νέος χρόνος, νέα ζωή. Ποτέ δεν είναι αργά…

Ελένη Δ. Μπουχαλάκη

Προηγούμενο άρθροΝίκος Γωνιανάκης: Ο λυράρης που ξεσηκώνει τα πλήθη
Επόμενο άρθροRaju: Ο άστεγος που ζωγραφίζει με λάσπη, φύλλα και κάρβουνο (βίντεο)